קבלת החלטות

מה במאמר

לאחרונה פנתה אלי לקוחה אשר מתקשה בקבלת החלטות ומתלבטת לגבי הצעה להשקעה שקיבלה מאבא של חברה שלה להקים קונדיטוריה ולעבוד בתור שותפה. הלקוחה מאד מוכשרת ויודעת היטב את מלאכת האפיה ואפילו מוכרת לא רע לחברים ומכרים, כשקיבלה את ההצעה החלה לחשוש מהשינוי הנדרש וביקשה זמן לחשוב על זה.

ה״משקיע״ מיד התחיל להפעיל עליה לחץ ולהגיד לה שהיא מפספסת וחבל לה, מבחינת הלב היא נטתה להסכים להצעה ואפילו קיבלה מספר עצות שאינן באות מהעולם העסקי, אלא יותר מה"עולם האקדמי" ורובן אמרו לה לפעול על פי תחושות הבטן ואינטואיציה וללכת על זה, אך הצעות אלה לא כללו מחשבה מתוך שיקולים עסקיים.

  • לא לבצע השקעה תחת לחץ. לבחון את הצעת ההשקעה בצורה אובייקטיבית ושקולה.

 

  • לשאול את עצמכם ולבחון את הסוגיה האם אתם מוכנים לעבור מסטטוס של שכיר/ה לעצמאי/ת במלוא מובן המילה. מדובר על שינוי מאוד משמעותי בחיים, גם בצד המעשי (שעות עבודה וכדומה, וגם בצד הפיננסי)

 

  • לא לפסול כלום לפני שבודקים!! הדבר הראשון זה לבצע בדיקת נאותות על זהות המשקיע. זה לא מספיק שהמשקיע הוא אבא של חברה. יש לבדוק מי האיש? מה הרקע שלו? האם עשה עסקים עם אחרים ואיך הוא היה כשותף? האם הוא אמין? האם היה פעם לקוח מוגבל בבנק? ועוד שאלות. אנו חיים בעולם של מערכות פתוחות שניתן לשאוב מידע על כל אדם.

 

  • לבדוק ולחשוב מהם התנאים העסקיים שאתם רוצים לבקש? לפי הפנייה היה ברור שהוא מביא את הכסף והלקוחה את הכשרון, היכולת המקצועית ו"העבודה". איך זה יתנהל בפועל? מי יהיה בעל השליטה? איך החלטות מתקבלות?

 

  • איך העסק יתופעל? כמה שעות יפעל העסק? כמה עובדים צריך? בקיצור, בניית תכנית עסקית למיזם היא חובה.כמי שהכין ועבד עם הרבה תוכניות עסקיות ושימש מנטור חשוב לציין שיש לקחת איש מקצוע שייסע בבניית תוכנית עיסקית. תוכנית זו תהפוך לתורה של העסק שמידי פעם יהיה חשוב לעדכן אותה למציאות.

 

  • אתם לא מפספסים שום הזדמנות שאתם לא סגורים עליה ולא בטוחים בה, שיקול דעת מצביע על יכולת מקצועית. יש עוד משקיעים, ובמידה ויש לכם כשרון – הצעות נוספות יגיעו! אל תהיו פזיזים ואל תמהרו כי זה לא יעבוד לטובתכם. במקרה של הלקוח, לא היה לי ספק שהמשקיע לחוץ כי הוא מבין שיהיו לה אלטרנטיבות נוספות.

 

  • יש לכרות הסכם שותפות ברור שמקיף את כל ההבנות העיסקיות והתיפעוליות שלכם. רצוי לשכור שירותי עו"ד שילווה את התהליך.

מלבד העצות האלו, מומלץ לקבל ליווי של מומחה. יועץ עסקי מומלץ.

בהצלחה!

יצירת קשר