חישוב פחת נכון, הנעשה תוך תכנון ומחשבה, יוכל לחסוך לעסק שלכם תשלומים רבים, להגדיל את תזרים ההכנסות שלכם ולסייע לכם להגדיל את העסק ולפתח אותו. מהו בעצם חישוב פחת בעסק שלכם, מה תפקידו וכיצד חישוב פחת נכון יוכל לסייע לכם בניהול העסק? המשיכו לקרוא ומצאו את כל התשובות במאמר זה.
מהו פחת עסקי?
פחת נהינו מונח חשבונאי, הרלוונטי לעניין ניכוי הוצאות מתשלומי המס. כידוע, כל עסק, בדומה לכל אדם פרטי, חייב בתשלום מס הכנסה. העסק משלם מס כאחוז מהכנסותיו. עם זאת, חובת מס הכנסה חלה רק על ההכנסות "הנקיות" של העסק, כלומר הכנסות העסק בניכוי ההוצאות.
לא כל הוצאה שהוציא בית העסק מותרת בניכוי, אלא רק הוצאה שהוצאה לצורך ייצור הכנסה. כך, טיסה של בעל העסק ליוון לצרכי נופש לא ניתן יהיה לנכות מההכנסות, אף אם ההוצאה הכספית יצאה מכספי החברה. לעומת זאת, נסיעה עסקית ניתן יהיה לנכות מההכנסה, בדומה למשכורות עובדים או רכישת מלאי.
ישנן הוצאות שניתן לנכות במיידי, באופן מלא. מעסיק יוכל לנכות את מלוא סכום המשכורות ששילם לעובדיו, 100% מהמלאי שרכש וכדומה. זאת, מאחר שהוצאות אלו הן הוצאות חד פעמיות עבור תמורה מסוימת, המשמשת את המעסיק באופן חד פעמי. המשכורת ששולמה השנה הזאת ניתנה עבור עבודתו של העובד בשנה הזאת, והמשכורת בשנה הבאה תהיה עבור עבודתו באותה שנה.
מנגד, ישנן הוצאות שלא ניתן לנכות באופן מלא בפעם אחת, שכן הן הוצאות לטווח ארוך הצפויות לשמש את בעל העסק לאורך זמן. רכב, מקררים, מדיח כלים תעשייתי או מחשב הם רק חלק מהדוגמאות לאותם מוצרים המשמשים לטווח ארוך ואינם ניתנים לניכוי מלא באופן מידי.
כיצד, אם כן, מנכים הוצאות שכאלו? התשובה היא שמנכים אותם בעזרת פחת. החוק מעריך מהו משך השימוש הסביר במוצרים אלו ומאפשר לנכות את ההוצאה באופן יחסי, לאורך התקופה. תקופת הפחת הקבועה למחשב, למשל, עומדת על 3 שנים. המשמעות היא שניתן יהיה לנכות את עלות המחשב מהכנסות העסק במשך 3 שנים, באופן יחסי לפחת בשנים אלו.
שיטות לחישוב פחת
קיימות מספר שיטות לחישוב פחת. השיטה הפשוטה ביותר היא השיטה הלינארית. ההוצאה מתחלקת שווה בשווה לאורך שנות הפחת. כך, אם לצורך הדוגמה בעל עסק רכש 10 מחשבים בעלות של 30 אלף שקלים והפחת הקבוע בחוק למחשבים הוא של 3 שנים, המעסיק יוכל לנכות 10,000 שקלים בשנה במסגרת הפחת של המחשבים.
שיטות אחרות לחישוב הפחת הינן שיטות מורכבות יותר, המחשבות את הפחת בהתאם לירידת הערך בפועל. חשבו למשל על רכב שרכשתם. בשנה הראשונה לאחר הרכישה, הערך ירד באופן משמעותי. שיעור הפחת יעמוד, ככל הנראה, על עשרות אחוזים. אלא שבשנים הבאות ירידת הערך תהיה מתונה יותר במידה ניכרת. אין הבדל דרמטי בין שווי של רכב לאחר 7 שנים לבין שווי לאחר 8 שנים.
חישובי פחת מורכבים יותר ינסו, בהתאם, להתחקות אחר שיעור ירידת הערך בפועל בכל שנה ולחשב את הפחת בהתאם. מבחינה אובייקטיבית, לחישוב זה יתרון מובהק על החישוב הלינארי שכן הוא מאפשר להגיע לתוצאות מדויקות יותר. אולם מאחר שהוא חישוב מסובך מאוד ופחות חד משמעי, ישנה נטייה לבחור דווקא בחישוב הלינארי.
מאמרים נוספים שעשויים לעניין אותך:
מילון מושגים פיננסיים >>
כיצד מומלץ להשיג מימון לעסק >>
כיצד לחסוך בהוצאות העסק >>
אימון עסקי למנהלים >>
תכנון פחת – יתרונות
תכנון נכון של הפחת בעסק שלכם, יוכל לסייע לכם לחסוך הון בתשלומי המס. חישוב הפחת יוכל להוביל, אם יתוכנן כמו שצריך, לירידה במדרגות המס של העסק ולהפחתה משמעותית בתשלומי המס. שיטת המס בישראל הינה שיטה פרוגרסיבית, לפיה על כל מדרגה נוספת בהכנסה משלמים מס בשיעור גבוה יותר. לפיכך, צמצום מתוכנן של ההוצאות בעזרת חישוב פחת לעסק שלכם, יוביל לירידה במדרגת המס וממילא לירידה בשיעורי מס ההכנסה שתשלמו.
חשוב לשים סייג משמעותי לדברים אלו – מס הכנסה הינו פרוגרסיבי עבור יחידים, אבל לא עבור חברות. שיעור מס ההכנסה לחברות עומד על 23% והוא אינו מדורג באופן דומה למס ההכנסה ליחידים. לכן, ככל שהעסק שלכם רשום כחברה, הדברים יהיו פחות רלוונטיים. עם זאת, תכנון נכון יקנה יתרונות רבים אחרים שיפחיתו אף הם את תשלומי המס. תכנון פחת על מבנה, למשל, יאפשר הוזלה משמעותית במיסוי מקרקעין שתשלם החברה.
חישוב פחת – ייעוץ עסקי
נוכחנו לדעת כי חישוב הפחת הינו משמעותי וחשוב לעסק שלכם. כיצד תדעו לחשב פחת באופן נכון ולתכנן את הוצאות המס שלכם כמו שצריך? רצוי לעשות זאת בעזרת ייעוץ עסקי שיתלווה לשירותי ראיית החשבון שלכם, ויאפשר לכם להתחיל לחסוך בתשלומי המס. פנו אל חברת ייעוץ עסקי שתסייע בחישוב הפחת בעסק שלכם והתחילו לחסוך! ליצירת קשר >>