לא אחת מתמנים אנשים לתפקיד ניהולי מבלי כל רקע פיננסי. אדם מוצא את עצמו פתאום בפני הצורך להבין ולנתח דוחו"ת כספיים ולקבל החלטות אשר ישפיעו אל התוצאות העסקיות של העסק. אני חסיד של פשטות ולכן אתמקד בהסבר הכי כללי ופשטני ללא מורכבויות חשבונאיות.
מאזן
זהו דו״ח אשר משקף את כל החובות והזכויות של העסק ליום מסוים. נהוג להכין את הדוח בדרך כלל לסוף תקופה (שבוע, חודש, שנה). לדוגמא, כמה הלקוחות חייבים לעסק או לחלופין כמה העסק חייב לספקים לאותו יום. דוגמא נוספת: כמה מזומן יש לחברה ליום המאזן, או כמה הון עצמי יש לחברה לאותו יום.
המאזן אינו משקף את היקף הפעילות לתקופה. כדי להבין את היקף הפעילות של החברה יש לנתח ולהבין את מהות דו״ח רווח והפסד.
צילום מסך מתוך ויקפדיה
דו״ח רווח והפסד (רו״ה)
משקף את היקף הפעילות לתקופת זמן (שבוע, חודש, שנה או כל תקופה שהוגדרה). הדו״ח מציג את ההכנסות של החברה וכמובן את ההוצאות ואת והרווח שנשאר לאחר זקיפת כל ההוצאות. את ההכנסות וההוצאות מסווגים לפי סוגים, דבר שמאפשר לבצע ניתוחי ריווחיות של הפעילות ועוד.
חשוב להדגיש כאן שיש שתי שיטות להכנת הדו״ח – הראשונה לפי בסיס מצטבר, דהיינו זוקפים את ההוצאות וההכנסות לפי מועד מתן השירות או המוצר, ללא התייחסות למועד קבלה או תשלום הכסף (דו״ח תזרים המזומנים יתן ביטוי לזרם ההכנסות וההוצאות בפועל). השיטה השניה לפי בסיס מזומן, דהיינו רושמים את ההכנסות וההוצאות כפי שנתקבלו או הוצאו בפועל, ללא קשר למועד מתן השירות או ביצוע ההוצאה.
צילום מסך מתוך ויקפדיה
תזרים מזומנים
דו״ח זה משקף את זרם קבלה או הוצאת הכסף בפועל. דו״ח זה מקשר בין המאזן לדוח רווח והפסד, ועל פיו לרוב בודקים האם העסק יכול להתקיים לאורך זמן. אם אין זרם הכנסות אז לא ניתן לשלם את זרם ההוצאות. לפעמים גישור על פער בין הזרמים מחייב לקחת הלוואה או לפנות למקורות מימון נוספים.
כמובן , החיים הרבה יותר מורכבים ויש עוד הרבה כללים חשבונאים שעשויים להשפיע על שלושת הדוחות שתיארתי, אולם חשוב להבין את הבסיס וההסבר העקרוני של כל דו״ח. הבנה אלמנטרית זו תאפשר לך להמשיך להבין ולהעמיק בנושא ולקבל החלטות עסקיות נכונות בהתאם.
אחרי 40 שנות ניסיון בניהול אשמח לתת גם לכם ייעוץ עסקי מקצועי שישפר את התוצאות. ניתן ליצור עימי קשר כאן